tiistaina, lokakuuta 11, 2005

Lain tulkintaa

Tanja Karpela tulkitsee lakia seuraavasti (kohta "Väärä väite 3)":
Kiellettyjä teknisen toimenpiteen kiertämiskeinoja ovat laitteet, tuotteet tai osat taikka palvelut, joita (1) markkinoidaan, mainostetaan tai pidetään kaupan tehokkaan teknisen toimenpiteen kiertämiseksi, (2) joiden tarkoituksella tai käytöllä on tehokkaan teknisen toimenpiteen kiertämisen lisäksi vain vähäistä muuta kaupallista merkitystä taikka (3) jotka on pääasiallisesti suunniteltu, tuotettu, mukautettu tai toteutettu siten, että niiden tarkoituksena on mahdollistaa suojattuja teoksia suojaavien teknisten toimenpiteiden kiertäminen tai helpottaa sitä.
ja lisäselvennyksenä
Tärkeää on myös huomata, että tekijänoikeuslain 50b §:n mukainen kiertämisvälineiden kielto koskee ohjelman valmistajia ja levittäjiä, ei sen yksittäisiä käyttäjiä.
Vaikeuksiin joutuvat siis mm. seuraavat laitteet ja ohjelmistot: Windows Media Player:
You can use Windows Media Player 10 to rip (copy) songs from your CDs to your computer. After that, you can synchronize the songs to a portable music player, burn a mix CD for a party, or play the songs without the hassle of having to find the CD.
Nokia 3250:
Rip tracks from your CDs using Nokia Audio Manager and then transfer them from your PC to your phone.
SonyEricsson: W550i, kohta "Musiikki aina mukanasi":
Musiikin siirtäminen puhelimeesi tietokoneen musiikinkopiointiohjelmalla (sisältyy pakkaukseen) on helppoa.
Apple iTunes:
Importing your existing music is merely a matter of inserting a CD.
Mahtavatkohan yllämainitut ohjelmat saada kopioitua "tehokkaasti" kopiosuojatut levyt? Pitäisikö ylläoleva tulkita rikokseen yllyttämiseksi? Entä muiden valmistajien vastaavat ohjelmistot ja ohjeistukset? Mistä kuluttajan pitäisi ymmärtää, että omia levyjä ei enää saakaan ripata, kun tämä on ollut vakiintunut käytäntö?