keskiviikkona, helmikuuta 08, 2006

Toisten työn kopiointi

Vaihteeksi hieman parempia uutisia tekijänoikeusrintamalta: Tietoyhteiskuntaneuvosto julkisti eilen raporttinsa Tulevaisuuden elinvoimainen Suomi pääministeri Matti Vanhasen johdolla ja viime vuonna pitkän punnertamisen jälkeen uusittua tekijänoikeuslakia ehdotetaan raportissa uudistettavaksi. Matti Vanhanen kommentoi Tietokone-lehden uutisessa:
Tekijänoikeuslain valmistelun kritiikissä viime syksynä minua hämäsi se, että kritiikissä oli hieman sellaista sävyä, että toisten työtä pitäisi päästä kopioimaan.
Lausunto kuulostaa ehkä äkkiseltään siltä, että kaikkihan me voimme kannattaa tätä - ei toisten työtä tietenkään pidä noin vain saada kopioida. Mutta entä, jos muutetaan kommenttia hieman:
Toisten työtä pitäisi päästä kopioimaan normaalin käytön ja varmuuskopioinnin rajoissa sekä julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden turvaamiseksi.
Ensimmäisessä kommentissa mainittu krittiikki alkaakin ehkä kuulostaa ihan hyvältä ajatukselta, sen sijaan että yritysten annetaan toimia täysin vapaasti suojausten suhteen. Esimerkiksi tässä BBC:n uutisessa kirjastot ilmaisevat huolensa kopiosuojausmenetelmien suhteen.