sunnuntaina, kesäkuuta 08, 2008

Vaalirahoitussotkusta

Suomen Kuvalehti yllätti uusimmassa numerossaan (23/2008): Pääkirjoituksessa kannatetaan varsin selvästi uusia vaaleja kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi politiikkaan. Huonompana kakkosvaihtoehtona pitäisi sitten vähintään pistää pääministeri vaihtoon.

Kansikuvassa todetaan vaalikauden saavutukseksi se, että joka neljäs suomalainen suhtautuu nyt entistä kielteisemmin politiikkaan. Omassa tuttavapiirissäni yllättävänkin moni on kommentoinut luottamustaan politiikkaan "ei ole kärsinyt, koska sitä ei ole koskaan ollutkaan" tai "ei voisi koko politiikka vähempää kiinnostaa".

Vaalirahoitusta uudistamaan on asetettu toimikunta. Eduskunnassa vaalirahoituksesta on vireillä aloite vaalirahoituksen verovähennyskelpoisuudesta sekä viime vuonna tehty aloite vaalirahoituksen ilmoittamisesta annetun lain muuttamisesta.

Minusta mitkään pilipalisakot ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä eivät riitä. Näin kiukkuisella tuulella ollessani ehdottaisin, että ilmoittamaton rahoitus menetetään valtiolle ja kansanedustajan jatkokelpoisuus edustajantoimessaan selvitetään aina.

Ainakin seuraavat kansanedustajat ovat ilmoittaneet palauttaneensa vaalirahoitusta: Matti Ahde (SDP), Timo Kalli (Keskusta), Mauri Pekkarinen (Keskusta). Pitäisikö palauttamisen muka tehdä asiasta OK?

Edustajien kommentit muutenkin ällistyttävät. Ainakin minulle on syntynyt vaikutelma, että monet poliitikot eivät näe koko sopassa mitään ongelmaa — ainakaan muuta kuin sen, että jupakka tuli kaikkien tietoisuuteen ja nyt jotkin tahot kehtaavat vikistä aiheesta. Barrikadeilleko tässä pitää lähteä, perkele!

Tunnisteet: ,

1 Comments:

Anonymous Laura said...

Minun käsitykseeni ei politiikasta sinänsä mutta monista poliitikoista on kyllä heikentynyt valtavasti. Naiivisti kuvittelin että vaikka heillä olisi vääriä mielipiteitä, he olisivat sentään kuitenkin jotakuinkin rehellisiä. Olin näemmä väärässä.

Se, että säädetään laki, jota ei kuitenkaan ole tarkoituskaan noudattaa, vaan jota tunnutaan lähinnä käyttävän sumuverhona joka saa asiat näyttämään siltä kuin oltaisiin avoimia ja korruptoitumattomia, ja jonka takana saa puuhailla mitä tahtoo, on törkeää.

Vaalien jälkeen myönnetyt "vaaliavustukset" ovat vallan hämmästyttäviä.

Se, että kuvitellaan että kaikki muuttuu hyväksi, kun rahat palautetaan, on uskomatonta.

Se, että pääministeri julistaa kaiken tämän keskellä että "kansalaisten pitää luottaa siihen, että päättäjät tekevät päätökset omalla harkinnallaan" - siis "pitää luottaa", ei "pitää voida luottaa" - on täysin pöyristyttävää.

6:54 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home