tiistaina, lokakuuta 28, 2008

Totuuden ministeriö: Äänestäjät tyytyväisiä sähköiseen äänestykseen

- Vaaliviranomaisten kautta meille on kerrottu, että äänestäjät ovat olleet hyvin tyytyväisiä järjestelmään. Toisaalta siitä kertoo myös suuri sähköisten äänien määrä, kertoo neuvotteleva virkamies Winston Smith Totuuden ministeriöstä.

Julkisuudessa on tänään kerrottu, että kolmessa kokeilukunnassa on ollut 232 keskeytynyttä äänestystapahtumaa. Äänestysrekisterin mukaan näissä tapauksissa äänestys aloitettiin, mutta äänestys keskeytettiin, eivätkä äänestäjät siirtyneet enää lippuäänestykseen. Smithin mukaan määrä on iso, sillä perinteisessä lippuäänestyksessä hylättyjen äänien määrä on selvästi pienempi.

Vahingossa äänestystä ei voi testaamisen perusteella voi keskeyttää. Ohjeen mukaan äänestäjän piti hyväksyä äänestämisensä painamalla ok-painiketta ja ottaa kortti laitteesta vasta sitten. Ongelma saattaa johtua siitä, ettei äänestäjä ilmeisesti ollut hyväksynyt äänestystään painamalla ok-painiketta, vaan hän on ohjeiden vastaisesti ottanut äänestyskortin kortinlukijasta suoraan ja palauttanut sen sitten vaalivirkailijoille.

Totuuden ministeriö arvioi saamansa palautteen perusteella kokemukset sähköisestä äänestyksestä. Yksi mahdollinen kehityskohta on se, jossa äänestäjälle annettaisiin jotenkin tieto äänestyksen mahdollisesta keskeytymisestä tai äänestyksen onnistumisesta.

Aiemmin Totuuden ministeriö on kertonut, että jos kokeilu onnistuu, sähköinen vaalisysteemi on käytössä laajemmin seuraavissa vaaleissa. Totuuden ministeriön vaalijohtaja Archie O'Brien pitää mahdollisena, että konevaali on vallitseva äänestystapa jo vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Lähteet:
Yle: Sähköisestä äänestyksestä jonkin verran ongelmia
Suomalaiset luottavat sähköiseen vaaliin

Tunnisteet: , ,