torstaina, tammikuuta 29, 2009

Demokratian ongelma on se, ettei se takaa haluttua lopputulosta

Onneksi otsikossa mainittuun ongelmaan on täällä Suomessa löytymässä ratkaisu. Sähköisen äänestyksen äänestysongelmat eivät Helsingin hallinto-oikeuden mielestä olleet niin vakavia, että vaalit pitäisi uusia. Tämä on minusta mykistävää.

Muiden kommentteja:

Rosanvallonin Vastademokratiaa luettuani olen viime aikoina jupissut siitä, miten nykyään eletään demokratiaharhassa, jonka mukaan

vaalit = demokratia

— kunhan vaalit ovat riittävissä puitteissa oikein järjestetyt ja riittävällä frekvenssillä. Oikeasti paljon tärkeämpää on se, että kansalaisilla on mahdollisuus valvoa päättäjien toimia. Kannustan siis kaikkia, joita viimevuotinen vaalirahoitusjupakka yhä sapettaa, kommentoimaan vaalirahoituksen uudistamisehdotuksia.

Positiivisena demokratiakommenttina voisin sen sijaan viitata Afrikkaan: Ghanan presidentinvaaleissa oli kaksi kierrosta, hyvin pienet marginaalit ja järjestys vaihtui toisessa äänestyksessä. Tästä huolimatta häviäjä myönsi tappionsa rivakasti tarkistuslaskennan jälkeen, pahempia mellakoita ei ole syntynyt ja muutenkin elämä tuntuu jatkuvan normaalisti. Ghana voisi olla kiinnostava matkakohde, Afrikan manner on vielä kokonaan valloittamatta.

Tunnisteet:

tiistaina, tammikuuta 27, 2009

Masinointia jälleen kerran

Uusi vuosi laukkaa, ja blogikirjoitustahtini on viime vuoden hyvistä aikomuksista huolimatta yhä surkea. Kelpaisiko syyksi se, että teen enemmän kuin kirjoitan? Hyviä vinkkejä kirjoituksen säännöllistämiseen?

Juuri tällä hetkellä käynnissä on ankara masinointi, jotta Lex Nokia saataisiin torpattua. Perustuslain vastaiseksi arviointi ei tunnu menoa häiritsevän.

Huomenna on tietosuojapäivä. Tapahtumia on ilahduttavan monessa maassa, myös Suomessa. Tietosuojapäivän tavoitteena on lisätä meidän kansalaisten tietoutta oikeuksistamme, joistaeurobarometrin mukaan tiedämme turhan vähän.

Lieneekö niin kumma juttu, kun toisaalta hallitukset sitten yrittävät vähentää kansalaisten oikeuksia, Suomessa Lex Nokia, EU:ssa ePrivacy-direktiivi (Euroopan tietosuojavaltuutetun lausunto)... mitä seuraavaksi?

Edvard "Eetu" Isto maalasi tämän historiankirjoista kaikille tutun maalauksen, Hyökkäys venäläissortoa vastaan. Surullista, että tänä päivänä maalaus kuvastaa oman hallintomme asennetta kansalaisoikeuksiin.

Tunnisteet: ,